5.2.07

Sindrom drmusanja beba i dece

Naježila sam se kada sam pročitala ovaj text.
Reč je o sindromu koji prouzrokuje drmusanje bebe ili deteta u želji da se ono podvrgne nekoj disciplinskoj meri.

Kada se dete ovako drmusa, mozak udara o ivice lobanje uzrokujući nagnječenja, otekline i krvarennja. Obično strada retina, deo oka koji je osetljiv na svetlost.

Ovo se dešava deci do 2 godine mada nisu pošteđena ni ona deca od 5 godina.Ipak, najugroženija su vrlo mala deca i bebe zbog toga što su im glave razvijenije od tela, mišići vrata vrlo slabi.

Kada drmusate svoju bebu možete izazvati povredu oka i slepilo, oštetiti sluh, govor,povrediti vrat, poremetiti ponašanje, izazvati mentalnu retardaciju, paralizu i smrt.

Bebe obično imaju slab apetit, ispoljavaju letargičnost, iritiranost, staklaste su im oči, teško fokusiraju očina jedan objekat.

I zato ako vaša beba plače ili "ne želi" da vas posluša, ne pokušavajte da je drmusate ili disciplinujete. Samo ćete joj naškoditi. Skrenite joj pažnju na neku igračku, promenite mesto, uzmite u naručje ili se jednostavno sklonite dok se ne smirite. Dete imate da biste ga voleli a ne maltretirali.

4 comments:

Anonymous said...

pa nije samo drmusanje, vec i popularno bacanje dece tj beba u vis...

Mala Bo said...

Hvala na komentaru...nisam znala za "bacanje" a logično mi zvuči...

dopada mi se milepile blog :)

Anonymous said...

i bacanje, i bacanje, koliko to samo ljudi vole da rade :( i hvala :)

Mala Bo said...

Mislim da je to više iz neznanja nego što bi namerno hteli da naude deci...mislim na bacanje u vis...neverovatno je koliko čovek mora da se informiše da bi odnegovao dete pravilno...