17.11.04

Business blog- Microsoft podstiče blogeraj

Blogovi su postali vrlo popularni i pre svega korisni za kompanije. Neke organizacije imaju takvu kulturu koja dozvoljava pokretanje blogova. Blogom se može poboljšati komunikacija sa okruženjem kompanije. Postoji nekoliko bitnih stvari pre nego što se kompanija upusti u ovako nešto.
1.Bitno je da se tačno zna sta će reći blogeri o kompaniji. To ide u etar. Zato je bitno da se koristi program PubSub ili Feedster da bi se pratilo šta ostali pišu .
2. Kada se pravi zvanični korporativni blog treba biti pažljiv i ne treba žuriti. Bitno je kojim se jezikom piše blog, ne treba pisati o politici firme jer se to može vratiti kao bumerang. Neke kompanije imaju specifična pravila koja se ne smeju iznositi u javnost.
3.Potrebno je i pratiti zaposlene koji pišu blog o firmi u kojoj rade. Možda neki i ne znaju šta ne smeju reći o firmi.
U Microsoftu ima više od 1000 blogova. Microsoft ohrabruje ove neformalne sajtove kao način na koji zaposleni ostaju u bliskom kontaktu sa mušterijama. Evo i nekih od njih.
Ali ima i opasnosti od pisanja ovih blogova.
1.Kleveta-Blogeri koji napišu bilo šta negativno, pogrdno o kompaniji ili pojedincu pokreću seriju kleveta. Ako neko već piše u negativnom kontekstu o nekome onda mora biti 100% siguran da je to tačno. Bolje po njega da je tačno u protivnom može doći i do otkaza.
2.Obelodanjivanje poverljivih informacija-Oni koji (ne)namerno otkriju poverljive informacije o finansijama, marketingu, poslovnoj strategiji mogu prouzrokovati štetu kompaniji. Zato je poželjno da zaposleni potpisuju ugovore o čuvanju poslovne tajne da se ovo ne bi dešavalo.
Najbolji i najsvežiji primer je suspendovani Hrvatski diplomata u USA. Moje mišljenje je da je bilo bolje da napiše fantastičnu knjigu o svojim iskustvima i da bolje maskira svoj blog. Desilo se šta se desilo. I što bi rekao moj dobri pirjatelj:"Uvek se dešavaju prave stvari"
a ja kažem ko zna zašto je to dobro :)

No comments: